Cvikker Látszerész Bolt – Siófok

A szakértő válaszol

Az alábbi oldalon szakérőnk választ ad szemüveggel, olvasószemüveggel, szemüveglencsékkel, a szemüvegek, kontaktlencsék, napszemüveg ápolásával kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre.
Reméljük Ön is hasznosnak találja őket.

Mit érdemes tudni a munkaszemüvegekről?

A szemüveglencsék piacán egyre jelentősebb, de kevésbé (köz)ismert szerepet töltenek be az úgynevezett munkaszemüveg-lencsék. Általánosságban, mint az elnevezésük is utal rá, a tartós (minimum 3-4 órás) közeli munkavégzés okozta panaszok megelőzésére, megoldására alkalmasak. Tehát, aki napi legalább 3-4 órát ül monitor előtt vagy változó látótávolságon belül dolgozik (25-80cm, 25-150cm), illetve sokat olvas, tanul, jelentős előnyöket élvezhet egy munkaszemüveg-lencse használatával.

További információk a munkaszemüvegekről: Munkaszemüvegek, munkaszemüveg-lencsék

Száraznak érzem a szemem, mit tehetek?

A szemszárazság okát általában nem lehet megszüntetni, de a panaszok csökkenthetők és kivédhető a szemkárosodás is. Ebben segítenek a különböző műkönny-, és nedvesítő cseppek, melyeket azonban nem szabad összetéveszteni az úgynevezett piros szemre ajánlott, érösszehúzó hatású szemcseppekkel. A száraz szem tüneteinek megítélését és kezelését bízza szakemberre, konzultáljon szemész szakorvossal, hogy a megfelelő terápiával kezelhesse panaszait!

További információk a száraz szem betegségről: A szemszárazságról

Mi az a Látás Hónapja?

A 2008-ban, egyedülálló szakmai összefogás eredményeként elindult országos 'Október a Látás Hónapja' kampány célja, hogy minél többen éljenek az ingyenes látásellenőrzés és szaktanácsadás lehetőségével.

Bővebben

Miért más a szemüvegem és a kontaktlencsém dioptriája?

Röviden azért, mert a szaruhártyától való távolságuk jelentősen különbözik (a kontaktlencse 0 mm-re helyezkedik el, mert a szaruhártyára helyezzük, a szemüveglencse pedig kb. 12 mm-re van a szaruhártyától).

Ezért +/- 4,00 dioptria feletti szemüveg korrekció esetén egy táblázat értékeinek megfelelően módosítani kell a kontaktlencse dioptriáját, hogy ugyanazt az optikai eredményt érjük el. Ez a módosítás rövidlátás esetén alacsonyabb, túllátás esetén magasabb kontaktlencse dioptriát jelent a szemüveghez viszonyítva.

További érdekes tény, hogy rövidlátás esetén a kontaktlencsés korrekció kevésbé kicsinyíti a retinális kép méretét, mint a szemüveggel javított, ezért a rövidlátók (mínuszos korrekciót viselők) szubjektíve lényegesen jobb képminőséget érzékelnek kontaktlencsével történő korrigálás esetén. A túllátók (plusszos dioptriát viselők) ellenkezőleg, a szemüveggel tapasztalnak jobb képminőséget. Ez a különbség a dioptriák növekedésével egyre kifejezettebb.

Sport és szemüveg?

Aktív szabadidős tevékenységet folytató szemüvegviselők jellemző problémája, hogy az optikai szemüveg a szabadban nem nyújt megfelelő látáskomfortot (fényvédelem, kontrasztfokozás, színszűrés), és egy átlagos – akár dioptrizált - napszemüveg is „csak” bizonyos környezetben, helyzetekben nyújt kielégítő megoldást!

Ilyen esetekben speciális igényeknek is megfelelő sportszemüveg-kollekciókból válogathatunk, amelyek általában dioptrizálhatók, több funkciós, cserélhető lencsesorral vannak ellátva és formájuk követi az arc és a fej anatómiai vonalait, így lehetővé teszik pl. a síelés vagy biciklizés közbeni komfortos használatot. Sőt ma már dioptriás úszószemüvegek is elérhetőek.

Mi a zöldhályog (glaucoma) és a szürkehályog (cataracta)?

A zöldhályog egy betegség, amely minden esetben a szemnyomás kóros emelkedésével jár együtt.

A szürkehályog inkább egy állapotnak tekinthető szemészeti elváltozás.

A témáról Bővebben

Műtét vagy szemüveg?

Hazánkban kb. húsz éve elérhetőek a fénytörési hibákat műtéti úton javító eljárások. Ezek a műtétek a szem úgynevezett törőközegeit (a fénytörésben részt vevő képleteit) veszik célba, ezek (elsősorban a szaruhártya) fénytörését módosítják a kívánt módon és mértékben. Mára megbízható, kiforrott technikával történnek a műtéti beavatkozások, ezért általában biztonsággal ajánlhatók.

Bővebben a témáról

Mire jó a polárszűrő?

A polarizáció elvén működő szűrő, amely fényvédelemmel és UV-szűrővel kombinálva egy nagyon hatékony napszemüveglencsét jelent az optikai piacon. A hagyományos napvédő lencsékkel összehasonlítva a polárszűrők a nagyon zavaró, éles, vakító fényvisszaverődések „eltüntetésében” verhetetlenek!

Alkalmazásukkal óriási komfortnövekedés érhető el például vezetés, vízparti tevékenységek (horgászat, vitorlázás, strandolás, stb.), havas területen történő használat közben.

Korábban elterjedt változataival a folyadékkristályos kijelzővel ellátott eszközök (telefonok, GPS, DVD lejátszók, órák, stb.) képernyője nem volt látható; a mai, modern változatok már alkalmasak ezen probléma kiküszöbölésére!

Miért fontos az UV védelem?

Az ultraviola sugárzás a fény nem látható hullámhossztartományában található, és mint ilyen, nehezen érzékelhető veszélyforrás!

Ma már közismert az UV-sugárzás számtalan, az emberi szervezetre gyakorolt káros hatása; szemészeti szempontból leginkább a szürkehályog (cataracta) korai kialakulásáért tehető felelőssé, megfelelő védelem hiányában!

Bővebben

Jogosítvány csak szemüveggel?

Szinte minden héten találkozom olyan esettel a praxisom során, ahol kiderül, érvényes jogosítvánnyal rendelkező embertársaim elképesztően gyenge látásélességgel élik mindennapjaikat, vezetnek is természetesen, szemüveget viszont még soha senki nem írt vagy javasolt nekik!!! Hiába a lassan húsz éves szakmai múlt, ilyenkor mindig megdöbbenek!

Ne is firtassuk (bár lehetne), hogy kis hazánkban miért működik ilyen elégtelen hatásfokkal (tisztelet a ritka kivételeknek) az ide vágó szűrés és szabályozás!

Én inkább arra kérek mindenkit, aki autóba, motorra ülve nap mint nap az utakra merészkedik, hogy mind saját, de kiváltképp a többi, gyanútlanul közlekedő védelmében rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel látásélességét!

Ha már bekövetkezett a baj, késő sajnálkozni!

Multifokális szemüveglencse 6990,-Ft-ért? Átverés?

Határozottan kijelenthetem: igen, ÁTVERÉS!!!

Hogy miért? Elolvashatja ITT

Bifokális vagy multifokális lencse?

Egyértelműen multifokális lencse, hiszen a mai kor támasztotta kihívásoknak Ön is csak egy korszerű multifokális szemüveglencse segítségével tud megfelelni!

Bővebben

Dobd el a szemüveged?

Ne!!!

A „módszer” bizonyos szemizmok edzése által megvalósuló, önjavító működés elérésére törekszik, de bizton állíthatjuk, minden alap nélkül!

A szemünkben edzhető, ún. simaizom igen kevés található, és ezek a látás élességére nem gyakorolnak jelentős hatást.

A fénytörési hibákért valamely törőközeg (szaruhártya, szemlencse), vagy a szem tengelyhossza, illetve ezek egymáshoz viszonyított aránytalanságai felelősek! Ezeken pedig csak optikai módszerekkel tudunk segíteni (a leképzett képet segítünk a retina síkjára vetíteni).

Ez történhet szemüveggel, kontaktlencsével vagy látáskorrekciós műtéttel. Szemtornával azonban NEM! Mielőtt felelőtlen lépésre szánná el magát konzultáljon szakemberrel!

A távoli szemüveget mikor kell viselni?

Amikor Ön látásvizsgálatot végeztet, annak ki kell terjednie egyebek mellett a távoli látásélesség vizsgálatára is, amelynek során fény derülhet esetleges fénytörési hibájára.

Amennyiben Ön csak valamilyen korrekció segítségével látja élesen a tesztjeleket, illetve hypermetropia esetében csak a megfelelő dioptriákkal lát élesen távolra az úgynevezett ciliáris izmok nyugalmi helyzete mellett, Önnek állandó viseletű, távoli szemüvegre van szüksége! Ennek egyszerűsített magyarázatát kérje a vizsgálatot végző szakembertől (szemész szakorvos vagy optometrista), hogy Ön előtt is világos legyen a szemüvegviselés indokoltsága!

Amennyiben a vizsgálat a távoli szemüveg viselésének szükségességét tárja fel, azt Önnek ÁLLANDÓAN viselnie kell!

Látásellenőrzést milyen gyakran indokolt végeztetni?

Általános ajánlás szerint évente javasolt látásélességének ellenőrzése! Ez fokozottan igaz :

1. Gyermekek és fiatalok (növekedési életszakaszban lévők) esetében, ez kb. születéstől 18-23 éves korig értendő.

2. Az ismerten fénytörési hibával élők (távoli, állandó szemüveget viselők) esetében.

3. Minden belgyógyászati betegséggel élő számára!

Bizonyos szemészeti kórképek (betegségek) rizikója is megnő az életkor előre haladtával, ezért panaszmentesség esetén is indokolt kb. két évente szemészeti szűrésen részt venni. Sok esetben időben felismerhetőek belgyógyászati, szemészeti, stb. kórfolyamatok, amelyek így hatékonyabban, esetleg a komolyabb szövődmények kialakulása előtt kezelhetővé válnak.

Mi az a computeres szemvizsgálat?

A látásélesség vizsgálatára használt, számítógépes technikát alkalmazó készülék, amely egy objektív eredmény megállapítására képes az Ön fénytörési hibáját illetően. Lényeges tudni, hogy a készülék által adott eredmények legjobb esetben is csak irányadóak, azok szubjektív (az Ön válaszai alapján történő) ellenőrzése és módosítása KÖTELEZŐ!

Látása nagy kincs, mindig szakemberrel vizsgáltassa, és csak megbízható eredmény alapján készíttessen szemüveget vagy kontaktlencsét!

Mit csinál az optometrista?

Ha az Ön látása nem megfelelő, az optometrista kideríti, hogy ez a hiba mi okból áll fenn, szemüveges vagy kontaktlencsés korrekciót rendel Önnek, illetve amennyiben a probléma nem oldható meg ilyen eszközökkel vagy felmerül egyéb (pl. belgyógyászati, szemészeti, stb.) ok lehetősége, a megfelelő szakemberhez irányítja Önt!

Bővebben

Hogyan tisztítsam a szemüvegem?

A mai, modern, műanyag szemüveglencsék szinte kivétel nélkül felületvédő réteggel ellátva kerülnek viselőjükhöz. Ezek a rétegek egyebek mellett egy vagy többrétegű felületi keményítést is tartalmaznak, amely célja a normál használat során elkerülni a felületet elhomályosító karcok megjelenését a lencsén. Még gondos és rendszeres tisztítás mellett is gyakran előfordul azonban finomabb, esetleg mélyebb karcok keletkezése a felületen, melynek oka legtöbbször a helytelen tisztítási technika!

Ennek elkerülésére a felület tisztára törölgetése előtt mindig alkalmazzon valamilyen lemosást (pl. szemüvegtisztító spray), amelynek következtében az érdes felületű porszemcsék eltűnnek a lencséről, így azokat a törölgetés során már nem tologatja a felületen ide-oda, mikro-karcok sokaságát létrehozva ezzel a jó szándékú cselekedetével!

Javítható-e a karcos szemüveglencse?

Sajnos nem!

A mai műanyag szemüveglencsék felületére különböző minőségben ugyan, de (szinte) kötelezően valamilyen felületvédő réteg kerül a gyártás során. Ha egy lencsén látható karc keletkezik, az mindenképp a rétegen áthatolva érinti a lencse felületét is, tehát az optikai méreteket alapul véve mély karcnak számít. Ennek esetleges polírozása során a felületvédő réteg és a lencse alapanyagának egy része is „áldozatul” esne, így módosulna a dioptria és megszűnne a felületvédelem hatása is a kezelt területen.

Ezért a látható, és általában elhelyezkedésük miatt zavaró karcok megoldására csak a lencse cseréje jöhet szóba, amely bizonyos típusú lencsék esetében jelentheti a másik oldal cseréjének indokoltságát is (pl.: fényre sötétedő, színezett, összetettebb rétegezéssel ellátott lencsék).

A mély karcok keletkezésének kivédésére használjon megfelelő szemüvegtokot, és tisztítsa megfelelő technikával szemüvegét!

Mi az a kész olvasó szemüveg?

Az úgynevezett kész olvasó szemüveg egy előre, a leginkább használatos dioptriákkal elkészített termék, amely az olvasó szemüvegre szorulók igényeinek gyors és olcsó kiszolgálását célozza.

Egyetlen előnyét viszont a nevében hordozza, azaz azonnal elvihető, mert készen van!

Bővebben

Honnan vehetem észre, hogy gyenge az olvasó szemüvegem?

  • ha egyre távolabb kell tartania az olvasnivalót a szemétől
  • egyre erősebb megvilágítás szükséges ugyanahhoz a „teljesítményhez”
  • amit reggel még jól lát, azt este már nem tudja elolvasni
  • érezhetően fárasztóbbá válik a hosszabb ideig végzett közeli távolságban történő munkavégzés
  • vagy súlyosabb esetben fejfájást és határozottan elégtelen látásélességet tapasztal közelre nézéskor

Gyenge az olvasó szemüvegem, mit tegyek?

Ha Ön azt veszi észre, hogy az eddig használt olvasó szemüvegével már nem lát olyan jól, mint korábban, valószínűleg új szemüvegre van szüksége! Ennek dioptriája eltérhet az eddig viselttől, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy vizsgáltassa meg látását, és a vizsgálat eredményei alapján készíttessen új szemüveget!

Miért nem jó, ha egyszerűen csak vásárol egy fél dioptriával erősebb kész olvasószemüveget? A vizsgálat feltárhatja az Ön esetleges - távoli látását is érintő - fénytörési hibáját, amelynek javítására szakembereink megoldást is kínálnak Önnek, így választása alapján egy személyre szabott, Önnek készített látásjavító eszköz elégedett tulajdonosa lesz!

A szakértő válaszol

Mit kell tudni a munkaszemüvegekről?
A szemüveglencsék piacán egyre jelentősebb, de kevésbé (köz)ismert szerepet töltenek be az úgynevezett munkaszemüveg-lencsék....

Száraznak érzem a szemem, mit tehetek?
Ilyen panaszokkal sajnos egyre többen fordulnak hozzánk. Ennek oka, hogy az úgynevezett száraz szem betegség ma már szinte mindenkit érint....

Cikkeink közt új írás jelent meg, olvassa el Ön is!GYIK

Facebook

Vendégkönyv


Fazekas Roland
Rugalmas, türelmes eladók, kedves kiszolgálás, minőségi munkavégzés az...

Horváth Beáta
Kellemes környezetben udvarias, gyors kiszolgálás. Mindenkinek ajánlom...