Cvikker Látszerész Boltok – Siófok

Zöldhályog és szürkehályog

Sokszor, sokaknak nem egyértelmű, melyik elnevezés mit takar!

A zöldhályog vagy glaucoma egy betegség, amely minden esetben a szemnyomás kóros emelkedésével jár együtt.
Több megjelenési formája ismert, ezek között panaszt alig, vagy egyáltalán nem okozó változat is van, ezért nagyon fontos szerepe lehet a megelőzésnek, a szűrésnek. Panaszmentesség esetén is javasoljuk a zöldhályog-szűrést mindazoknak, akiknél a családban ismert zöldhályogos beteg (glaucomás) van, aki elmúlt 35 éves, akinek bármilyen egyéb nem szemészeti panasza van (pl. fejfájás vagy ezzel együtt járó, átmeneti látásromlás; indokolatlan hányinger; a fénypontok körül észlelt fényudvar, akár ép látóélesség mellett)!
A zöldhályog a látóidegfőre gyakorolt nyomás következtében veszélyezteti a látást, jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan, de időben felismerve nagyon jól kezelhető betegség.

glaucoma

A szürkehályog vagy cataracta inkább egy állapotnak tekinthető szemészeti elváltozás, ami a szemlencse elszürkülésével jár. Ennek következtében a látás jelentősen romlik.
Megoldása műtéti úton lehetséges, melynek során műlencsére cserélik az elszürkült, átláthatatlanná vált szemlencsét.
Kialakulásában szerepet játszik az életkor (a kollagénrostok megfogyatkozása miatt), az anyagcsere-működés állapota, és az UV terhelés mértéke is. Ez utóbbi kivédésére a megfelelő napszemüveg rendszeres viselése megoldást nyújthat.

szürkehályog

A szakértő válaszol

Mit kell tudni a munkaszemüvegekről?
A szemüveglencsék piacán egyre jelentősebb, de kevésbé (köz)ismert szerepet töltenek be az úgynevezett munkaszemüveg-lencsék....

Száraznak érzem a szemem, mit tehetek?
Ilyen panaszokkal sajnos egyre többen fordulnak hozzánk. Ennek oka, hogy az úgynevezett száraz szem betegség ma már szinte mindenkit érint....

Cikkeink közt új írás jelent meg, olvassa el Ön is!GYIK

Facebook

Vendégkönyv


Fazekas Roland
Rugalmas, türelmes eladók, kedves kiszolgálás, minőségi munkavégzés az...

Horváth Beáta
Kellemes környezetben udvarias, gyors kiszolgálás. Mindenkinek ajánlom...