Cvikker Látszerész Bolt – Siófok

Miért más a szemüvegem és a kontaktlencsém dioptriája?

Röviden azért, mert a szaruhártyától való távolságuk jelentősen különbözik (a kontaktlencse 0 mm-re helyezkedik el, mert a szaruhártyára helyezzük, a szemüveglencse pedig kb. 12 mm-re van a szaruhártyától).

Ezért +/- 4,00 dioptria feletti szemüveg korrekció esetén egy táblázat értékeinek megfelelően módosítani kell a kontaktlencse dioptriáját, hogy ugyanazt az optikai eredményt érjük el. Ez a módosítás rövidlátás esetén alacsonyabb, túllátás esetén magasabb kontaktlencse dioptriát jelent a szemüveghez viszonyítva.

További érdekes tény, hogy rövidlátás esetén a kontaktlencsés korrekció kevésbé kicsinyíti a retinális kép méretét, mint a szemüveggel javított, ezért a rövidlátók (mínuszos korrekciót viselők) szubjektíve lényegesen jobb képminőséget érzékelnek kontaktlencsével történő korrigálás esetén.
A túllátók (plusszos dioptriát viselők) ellenkezőleg, a szemüveggel tapasztalnak jobb képminőséget. Ez a különbség a dioptriák növekedésével egyre kifejezettebb.

A szakértő válaszol

Mit kell tudni a munkaszemüvegekről?
A szemüveglencsék piacán egyre jelentősebb, de kevésbé (köz)ismert szerepet töltenek be az úgynevezett munkaszemüveg-lencsék....

Száraznak érzem a szemem, mit tehetek?
Ilyen panaszokkal sajnos egyre többen fordulnak hozzánk. Ennek oka, hogy az úgynevezett száraz szem betegség ma már szinte mindenkit érint....

Cikkeink közt új írás jelent meg, olvassa el Ön is!GYIK

Facebook

Vendégkönyv


Fazekas Roland
Rugalmas, türelmes eladók, kedves kiszolgálás, minőségi munkavégzés az...

Horváth Beáta
Kellemes környezetben udvarias, gyors kiszolgálás. Mindenkinek ajánlom...